Le gardien des souvenirs implementat „acasa”

Locurile, obiectele, imaginile păstrează povești. Ele ne ajută să retrăim o emoție călătorind prin amintiri…

Pe 14 mai, 2015 am împărțit o emoție cu oameni dragi veniți în Parcul Dendrologic – Muzeu al Tehnicii în aer liber din Campusul Rîșcani, al UTM. Este vorba despre prezentarea proiectului „Le gardien des souvenirs”,eveniment în cadrul căruia ne-am dorit să derulăm povestea implementării proiectului și să marcăm simbolic finalizarea lui. M-am bucurat să îi am alături pe studenții care au fost implicați la desfășurarea lucrărilor, colegii de la Departamentul Design Industrial și de Produs, de asemenea onorat de prezența Domnului Rector al UTM, academician Ion Bostan, la inițiativa căruia acest proiect a ajuns să fie implementat „acasă” și să amplasăm o serie mică de bănci în parcul universității. Aș vrea să le mulțumesc oaspeților dragi, aprecierile cărora mi-au dat curaj și încredere pentru alte realizări:  Mulțumesc Doamnei Ministru al Culturii Monica Babuc, Natei Albot, echipei de la  Agentia de Stat pentru Proprietate Intelectuala (AGEPI) și mulțumiri din suflet prietenilor. Prieteni care au lăsat amintiri sub formă de mesaje scrise pe dantele și legate de „corzile” scaunelor. Producerea băncilor „Le gardien des souvenirs” ( Străjer al amintirilor, sau Banca Îndrăgostiților, așa cum au rebotezat-o oamenii), a putut avea loc cu efort comun și este în primul rînd o împlinire de suflet, dincolo de cea profesională, de care mă bucur,  mai ales că este un proiect social dăruit spațiului public.

Galerie foto

Istoric:
LE GARDIEN DES SOUVENIRS reprezintă un produs de design conceput și proiectat în cadrul rezidenței de creație oferite de Institutul Cultural Român la Paris în 2009. Este o banchetă ce întrunește plastic două simboluri universale (simbolul inimii și cel al infinitului) care formează o armonie menită să păstreze și să protejeze amintirile celor care s-au așezat și au trăit o emoție. LE GARDIEN DES SOUVENIRS – străjer al amintirilor și martor al poveștilor de dragoste.

În martie 2010, Organizația Mondială de Proprietate Intelectuală (WIPO) din Haga, a înregistrat și oferit certificat de proprietate intelectuală pentru proiectul „Le gardien des souvenirs” și a utilizat imaginile acestui produs ca reprezentative pentru secțiunea Desene și Modele Industriale de pe platforma online a organizației.

În 2012, cu susținerea Universității Tehnice a Moldovei au demarat lucrările de implementare a proiectului „Le gardien des souvenirs”. prin producerea unei ediții limitate de bănci destinate Parcului Dendrologic – Muzeu al Tehnicii în aer liber, al UTM, din campusul Rîșcani, str. Studenților.

Share your thoughts