Design în Sat

Mediul rural ca origine a meșteșugului, a artei populare și ca sursă de inspirație pentru designul contemporan.

Proiectul vizează domeniul patrimoniu material (muzeistic) cât și cel imaterial, axându-se pe valorificarea  meșteșugului din mediul rural prin conectarea acestuia cu mediul creativ din domeniul designului de obiect. Cu această miză am pornit la drum solicitând unul din granturile oferite de Ambasada Franței prin Concursul de cooperare descentralizată și dezvoltare locală Franța în Republica Moldova, ediția 2018-2019.

După ce în ultimii ani la atelier am explorat tehnici, materiale tradiționale și am colaborat cu meșteșugari pentru a dezvolta anumite colecții de design, ne-am propus să extindem acest demers la o scară prin care să conectăm mai multă lume din breasla designului cu o mică parte din meșteșugarii pe care-i cunoaștem. Ne-am dorit să facem acest lucru în mediul rural, acolo unde mai trăiesc meșteșugurile și încă nu au secat izvoarele cu inspirație. Ne-am ales un loc pentru tabără cu potențial pe care, cu această ocazie, dorim să-l valorificăm și să îl readucem la viață. Vom ancora la Ciutești într-un spațiu al Casei de Cultură, acolo unde de mai mulți ani Grigore Stamati adună sens pentru un muzeu al satului, iar acum, în plină pregătire pentru tabără, îi vom da viață. Lucrările sunt în toi și sperăm că până începem tabăra, muzeul va fi gata.

Da, pentru tabăra de „Design în Sat” deschidem ușile unui muzeu în sat. Un spațiu prin care să trecem într-o altă dimensiune temporală și să redescoperim cultul, filosofia și funcționalitatea obiectelor artizanale făcute acum un secol, sau mai devreme. Înconjurați de exponate, le analizăm, le înțelegem și împrumutăm practici pe care să le traducem în designul zilelor noastre. Mergem la atelierele de meșteșugari de sub poalele codrilor și  dealurile din Nisporeni. Ne punem pe lângă ei, îi ascultăm, observăm și analizăm tehnicile pe care le practică, după care revenim în rol de designeri și creăm. Creăm valorificând potențialul meșteșugurilor prin producerea unor obiecte moderne. Vom avea workshop-uri, proiecție de filme tematice (etnografie / design) și vom avea acces la ateliere, unde timp de 8 zile fiecare participant va concepe și produce un obiect inspirat din atmosfera rurală. La final facem o expoziție. Una în care să dăm întâlnire meșteșugului, obiectelor vechi – așa cum erau ele făcute de artizani acum un secol și designului – așa cum îl simțim astăzi prin colecția de obiecte creată de designeri în cadrul taberei.

Perioada desfășurării taberei: 27 iulie – 4 august, 2019 Satul Ciutești, Nisporeni.

  • 27 iulie 03 august, 2019. Designerii vor explora tehnicile, meșteșugurile și materialele locale pentru a le aplica la creația de obiecte (mobilier, instrumente de uz casnic, elementelor de design ca parte a infrastructurii locale, semne de orientare, instalații, sau orice alte obiecte de design).
  • 4 august 2019. Vernisajul expoziției de design prin care vom pune în scenă obiectele create de către participanții taberei.

Apelul se adresează absolvenților, sau studenților formați domeniul Artelor Plastice Aplicate (Design Industrial, Design Interior, Arhitectură). Vor fi selectați 8 participanți, iar selecția se va face în baza unui portofoliu de lucrări realizate anterior, punându-se accent pe experiența în domeniul designului de obiect. Participanții trebuie să fie disponibili între 27.07-04.08, 2019 să petreacă timpul la Ciutești, toate condițiile de ședere fiindu-le asigurate.

Aplica la tabăra de „Design în Sat”, Ciutești 2019, completând formularul online: LINK

Sau descarcă formularul de mai jos, completează-l și trimite-l la adresa de e-mail: [email protected]

Termenul limită de înregistrare este 7 iulie, iar pe 10 iulie vom anunța numele participanților selectați.

Post factum

La inaugurarea tabere am avut oaspeți de la secția Cultură, Nisporeni, localnici din Ciutești, satele vecine și Chișinău. Ne-a urat succes și a venit cu un cuvânt de salut reprezentanta Ambasadei Franței în R.M., specialist pe programe culturale, Doamna Martin Zejgman.
Selectați prin concurs, am făcut cunoștință cu designerii și arhitecții taberei veniți din diferite regiuni ale Moldovei și din România. S-a prezentat programul celor 8 zile de lucru și tema de creație care la ediția din acest an a fost: „În jurul pâinii”. La acest subiect au fost inițiate discuții cu Natalia Mateescu – fondatoarea brutăriei artizanale „Iarba Noastră” care a povestit despre ritualuri, procese prin care trece pâinea de la etapa cultivării grânelor până să ajungă pe masă.

Lucările elaborate în timpul taberei de Design în Sat de către cei 8 participanți
Gogu Anatol – Indicator turistic – purtător de informație și suport pentru telefon dedicat selfie-urilor
Manea Ion – Coș din lozie și pânză pentru păstrarea cerealelor
Eftodi Elena – Cuțitaș pentru ornamentarea pâinii
Gramatschii Andrei – Farfurie din ceramică cu suport pentru ingrediente, tacâmuri și pâine
Dul Peter – Suport pentru candelă
Sinica Irina – Vatră din ceramică pentru cuptorul electric și lopățică pentru scoaterea pâinii din cuptor
Ceban Sergiu – Vas din ceramică pentru mestecat pâinicile cu usturoi („pampuște”)
Octavian Bâlea – Instalație de iluminat, tip candelabru.

Organizatori: AO Rădăcinile Ciuteștilor și Atelier de Design Mihai Stamati

Suport: Ambasada Franței în Republica Moldova, USAID, Guvernul Suediei, UK aid, Agenția Universitară a Francofoniei, Casa de Cultură Ciutești, Departamentul Design Industrial și de Produs UTM

Satul Ciutești în imagni

Share your thoughts