Design în Sat

Mediul rural ca origine a meșteșugului, a artei populare și ca sursă de inspirație pentru designul contemporan.

Proiectul vizează domeniul patrimoniu material (muzeistic) cât și cel imaterial, axându-se pe valorificarea  meșteșugului din mediul rural prin conectarea acestuia cu mediul creativ din domeniul designului de obiect. Cu această miză am pornit la drum solicitând unul din granturile oferite de Ambasada Franței prin Concursul de cooperare descentralizată și dezvoltare locală Franța în Republica Moldova, ediția 2018-2019.

După ce în ultimii ani la atelier am explorat tehnici, materiale tradiționale și am colaborat cu meșteșugari pentru a dezvolta anumite colecții de design, ne-am propus să extindem acest demers la o scară prin care să conectăm mai multă lume din breasla designului cu o mică parte din meșteșugarii pe care-i cunoaștem. Ne-am dorit să facem acest lucru în mediul rural, acolo unde mai trăiesc meșteșugurile și încă nu au secat izvoarele cu inspirație. Ne-am ales un loc pentru tabără cu potențial pe care, cu această ocazie, dorim să-l valorificăm și să îl readucem la viață. Vom ancora la Ciutești într-un spațiu al Casei de Cultură, acolo unde de mai mulți ani Grigore Stamati adună sens pentru un muzeu al satului, iar acum, în plină pregătire pentru tabără, îi vom da viață. Lucrările sunt în toi și sperăm că până începem tabăra, muzeul va fi gata.

Da, pentru tabăra de „Design în Sat” deschidem ușile unui muzeu în sat. Un spațiu prin care să trecem într-o altă dimensiune temporală și să redescoperim cultul, filosofia și funcționalitatea obiectelor artizanale făcute acum un secol, sau mai devreme. Înconjurați de exponate, le analizăm, le înțelegem și împrumutăm practici pe care să le traducem în designul zilelor noastre. Mergem la atelierele de meșteșugari de sub poalele codrilor și  dealurile din Nisporeni. Ne punem pe lângă ei, îi ascultăm, observăm și analizăm tehnicile pe care le practică, după care revenim în rol de designeri și creăm. Creăm valorificând potențialul meșteșugurilor prin producerea unor obiecte moderne. Vom avea workshop-uri, proiecție de filme tematice (etnografie / design) și vom avea acces la ateliere, unde timp de 8 zile fiecare participant va concepe și produce un obiect inspirat din atmosfera rurală. La final facem o expoziție. Una în care să dăm întâlnire meșteșugului, obiectelor vechi – așa cum erau ele făcute de artizani acum un secol și designului – așa cum îl simțim astăzi prin colecția de obiecte creată de designeri în cadrul taberei.

Perioada desfășurării taberei: 27 iulie – 4 august, 2019 Satul Ciutești, Nisporeni.

  • 27 iulie 03 august, 2019. Designerii vor explora tehnicile, meșteșugurile și materialele locale pentru a le aplica la creația de obiecte (mobilier, instrumente de uz casnic, elementelor de design ca parte a infrastructurii locale, semne de orientare, instalații, sau orice alte obiecte de design).
  • 4 august 2019. Vernisajul expoziției de design prin care vom pune în scenă obiectele create de către participanții taberei.

Apelul se adresează absolvenților, sau studenților formați domeniul Artelor Plastice Aplicate (Design Industrial, Design Interior, Arhitectură). Vor fi selectați 8 participanți, iar selecția se va face în baza unui portofoliu de lucrări realizate anterior, punându-se accent pe experiența în domeniul designului de obiect. Participanții trebuie să fie disponibili între 27.07-04.08, 2019 să petreacă timpul la Ciutești, toate condițiile de ședere fiindu-le asigurate.

Aplica la tabăra de „Design în Sat”, Ciutești 2019, completând formularul online: LINK

Sau descarcă formularul de mai jos, completează-l și trimite-l la adresa de e-mail: [email protected]

Termenul limită de înregistrare este 7 iulie, iar pe 10 iulie vom anunța numele participanților selectați.

Post factum

La inaugurarea taberei ne-am bucurat să vedem lume des peste lume, localnici din Ciutești, sate vecine și desigur din capitală. Un alai întreg de la Direcția Cultură Nisporeni și mulți prieteni au venit să ne zică succes iar Doamna Martin Zejgman specialist pe programe culturale de la Ambasada Franței în R.M, în calitate de finanțator al proiectului, ne-a felicitat și urat inspirație.
Și sătenii și oaspeții au făcut cunoștință cu designerii și arhitecții taberei, poposiți din diferite regiuni ale Moldovei și din România și care timp de 8 zile urmau să devină ciuteșteni cu un amplu program de design în sat. Tema de creație la ediția din 2019 a fost: „În jurul pâinii”. La acest subiect am avut workshop cu Natalia Mateescu – fondatoarea brutăriei artizanale „Iarba Noastră”, care a povestit despre ritualul, procesul prin care trece pâinea de la etapa cultivării grânelor până să ajungă pe masă.

Despre cum a fost la tabără, vedeți în filmulețul de mai jos. Un material filmat în șagă de Gogu (participant al taberei) și montat de un alt Gogu- frățâne-său. Mulțumim Anatol pentru secvențe și Cornel pentru editare și răscolirea amintirilor despre tabără.

 

Proiectele realizate în timpul taberei de către cei 8 participanți

Gogu AnatolSelfie stela (Indicator turistic – purtător de informație și suport pentru telefon destinat selfie-urilor)
Manea IonCoș Grano (Coș din lozie și pânză pentru păstrarea cerealelor)
Eftodi ElenaCuțitaș (Cuțitaș pentru ornamentarea pâinii
Gramatschii AndreiÎn jurul pâinii (Farfurie din ceramică cu suport pentru ingrediente, tacâmuri și pâine
Dul PeterCandelă
Sinica IrinaVatra (Vatră din ceramică pentru cuptorul electric și lopățică pentru scoaterea pâinii din cuptor)
Ceban SergiuLa „pampuște” (Vas din ceramică pentru mestecat pâinicile cu usturoi numite în unele regiuni ale Moldovei „pampuște”)
Octavian BâleaPâine și vin (Instalație de iluminat, tip candelabru)

 

Satul de după tabără își continuă spectacolul… Cocoșii cântă nestingheriți, chiriecii sparg liniștea nopții, iar dealurile continuă a fie stufoase și din nou mai puțin bătătorite. Am încheiat Tabăra de Design în Sat și el, satul, a revenit la ritmul său, doar că acum – cu un muzeu mai bogat. Oamenii mai vin să vadă ce am făcut și de fiecare dată le înșiruim ce și cum a fost.
Au plecat „taberiștii”, dar au lăsat aici o primă colecție de obiecte de design create la tema „în jurul Pâinii”. Muzeul „Meșteșug și Design” acum este complet. Atât prin expoziția permanentă de obiecte de artizanat, cât și prin prototipurile concepute de participanții taberei. Cum a fost o mai știu doar amintirile și miile de fotografii făcute pe parcursul celor 8 zile. O mică părticică din aceste fotografii le punem aici, că poate om transmite în acest fel un pic din starea zilelor dedicate designului în sat. Celor care au ajuns la vernisaj, le mulțumim bucuroși, la fel și celor care s-au gândit la noi și ne-au urmărit, așa cu porția, cât ne-am încumetat și am avut timp să împărțim online. În rest, ce-ar mai fi de spus… dați o fugă la Ciutești și vizitați muzeul proaspăt născut. Un muzeu care păstrează toată atmosfera taberei laolaltă cu toate încercările designerilor de a crea departe de valul consumerismului.

 


Mulțumim Ambasadei Franței în Republica Moldova, pentru suportul oferit. De asemena mulțumim USAID Moldova, UKaid și Guvernul Suediei, cu ajutorul cărora proiectul taberei a devenit mai complex, astfel încât în octombrie, rezultatele muncii designerilor a fost expus la ARTCOR.

Ne-am simțit bine, ne-am dedicat și probabil am molipsit și am conectat mulți oameni prin acest proiect. Mulțumim tuturor celor implicați și promitem o revenire frumoasă cu ediția a doua în vara 2020.

Organizatori: AO Rădăcinile Ciuteștilor și Atelier de Design Mihai Stamati

Suport: Ambasada Franței în Republica Moldova, USAID, Guvernul Suediei, UK aid, Agenția Universitară a Francofoniei, Casa de Cultură Ciutești, Departamentul Design Industrial și de Produs UTM

Satul Ciutești în imagni

Share your thoughts