OZN pentru ARTCOR

Centrul Industriilor Creative a căzut ca din cer în mijlocul Chișinăului. Nici pe departe ca din pod (a nu se înțelege strâmb miza acestui spațiu și a organizației în sine). Este un proiect cu multă muncă în spate, copt, oportun, necesar și printr-o fericită conexiune interstelară – vrăjmaș de diferit. Debordant de diferit prin arhitectura sa. Îndrăzneț – așa cum i-ar sta bine unui spațiu care să încurajeze oamenii să treacă peste clișee în procesul lor creativ.

Așa am perceput inițial casa industriilor creative proiectată de arhitectul Maxim Calujac. Un pic extraterestră, provocatoare, care inspiră și incită la nonconformism. La îndemnul lui Maxim și a echipei de la USAID ca să creez mobilierul pentru curtea ARTCOR , mi-am zis că voi merge pe ideea unei abordări mai tehno și că tot din cer ar trebui să aterizeze și restul obiectelor. Niște cioburi zburate de pe fațada clădirii și înfipte în betonul proaspăt turnat în curtea AMTAP. O serie de Obiecte Zimțate Negre din metal, care să împrumute din ruginiul Cor-Ten-ului un pic de culoare pentru componentele din placaj. Așa am început să caut soluții de design îndoind niște bucățele de carton într-o ludică mimare a unui proces de machetare inspirat de prin tehnicile origami.

Suprafețe cu o geometrie simplă, traduse în volum prin plierea unor desfășurate din metal. Obiectele sunt concepute ca un răspuns la elementele modulare de pe fațada Centrului ARTCOR și ne dorim ca prin forma lor să generăm diverse asocieri. Renunțăm la percepția tipică de bănci și îndrăznim să „aterizăm” niște bucăți frânte de metal și placaj în curtea Academiei de Arte. Ne delectăm cu proporțiile, culorile, clar-obscurul, factura și inevitabil mai adăugăm un pic de ergonomie și practicitate. Nu de alta, dar am pornit totuși de la misiunea de a crea ceva pe care să te poți și așeza.

Preiectul presupune realizarea unui complex de mobilier care cuprinde bănci de diferite configurații, parcare pentru biciclete, copertine pentru gurile de acces în subsol și coșuri pentru gunoi. La producerea acestor obiecte s-au folosit ca materiale – metal și placaj.

Share your thoughts