OZN pentru ARTCOR

Centrul Industriilor Creative a căzut ca din cer în mijlocul Chișinăului. Nici pe departe ca din pod (a nu se înțelege strâmb miza acestui spațiu și a organizației în sine). Este un proiect cu multă muncă în spate, copt, oportun, necesar și printr-o fericită conexiune interstelară – vrăjmaș de diferit. Debordant de diferit prin arhitectura sa. Îndrăzneț – așa cum i-ar sta bine unui spațiu provocator, menit să încurajeze oamenii să treacă peste clișee în procesul lor creativ.

Așa am perceput inițial casa industriilor creative proiectată de arhitectul Maxim Calujac. Un pic extraterestră, provocatoare, care inspiră și incită la nonconformism. La îndemnul lui Maxim și a echipei de la USAID ca să creez mobilierul pentru curtea ARTCOR , mi-am zis că e cazul să merg pe o idee abordată foarte tehno. Și oricare nu ar fi soluția, obiectele din acest spațiu ar trebui să arate și ele ca și „aterizate” din cer. Niște cioburi zburate de pe fațada clădirii și înfipte în betonul proaspăt turnat în curtea AMTAP. O serie de „Obiecte Zimțate Negre” din metal negru și placaj care să împrumute un pic de culoare din ruginiul Cor-Ten-ului. Așa a început căutarea soluțiilor de design, îndoind niște bucățele de carton într-o ludică mimare a unui proces de machetare inspirat de prin tehnicile origami.

Ce sunt OZN-urile, designercește vorbind?!

Suprafețe cu o geometrie simplă, traduse în volum prin plierea unor desfășurate din metal. Obiectele sunt concepute ca un răspuns la elementele modulare de pe fațada Centrului ARTCOR și ne-am dorit ca prin forma lor să generăm diverse asocieri. Am renunțat la percepția tipică de bănci și am îndrăznit să „aterizăm” niște bucăți frânte de metal și placaj în curtea Academiei de Arte. Ne-am delectat cu proporțiile, culorile, clar-obscurul, factura și inevitabil am mai adăugăm un pic de ergonomie și practicitate. Nu de alta, dar dincolo de fantasmagoriile creației de formă, am pornit totuși de la misiunea de a crea ceva pe care să te și poți așeza.

Implementarea acestui proiect de mobilier care cuprinde bănci de diferite configurații, parcare pentru biciclete, copertine pentru gurile de acces în subsol și coșuri pentru gunoi, a presupus colaborarea cu mai multe ateliere de producție. Marea provocare a acestui proiect a fost să pliem desfășuratele din foi de metal de 8 mm. La această etapă s-au cam terminat jocurile de origami și a intrat în funcție „artileria grea” – o echipă vrednică de „metaliști” condusă de Victor (Eurocryo), care îndoiau metalul parcă din priviri, cu o ușurință pe care doar strungul o simțea mai sus de 100 de tone. Da, cam așa presiune s-a pus pe OZN-uri ca ele să devină așa precum au fost gândite.

Ce a urmat a fost mai simplu, dar nu mai ușor. Sablare, zincare și vopsire cu pulbere în cuptoare – experiențe trecute și în alte proiecte anterioare cu echipe care și-au făcut impecabil lucrul.

Venite dintr-un alt atelier, suprafețele pentru șezut executate din placaj s-au întâlnit cu piesele din metal direct la ARTCOR, potrivindu-se milimetric. S-au strâns toate șuruburile, le-am testat în fel și chip și le-am aranjat împreună cu Maxim, căutând să le suprapunem subtil cu linii și umbre de pe betonul din curte. Le-am aterizat într-un final târziu, în ajun de inaugurarea Centrului Industriilor Creative (3 iunie 2019), savurând cu gust din mândria și bucuria proiectelor cu îndrăzneală și din curiozitatea experimentului făcute.

Share your thoughts