Copacul de la Bibliotecă

Ninsoarea din aprilie 2017 a doborât mulți arbori în Chișinău, printre care și platanul din fața Bibliotecii Naționale. Copacul a stat mult timp căzut, cu rădăcina încă vie, pe jumătate îngropată în asfalt.  Simbolic, sau poate nu, am înțeles că el de fapt nu dorește nici în ruptul trunchiului să plece din mediul în care a crescut și ne-am propus să-i continuăm povestea într-o manieră în care acesta să rămână acasă – renăscut ca mobilier urban.

Proiectul „Copacul de la bibliotecă” este și un experiment asumat alături de o echipă formată din designeri, sculptori și ingineri. O abordare în design dusă la graniță cu sculptura, conectând mai multe tehnologii de prelucrare a lemnului și metalului. Îmbinarea masivului lemnos cu piese de metal a fost de la începutul proiectului o condiție clară pe care ne-am fixat-o în scopul extinderii nivelului de  funcționalitate a complexului de mobilier. Metalul ca material rece, brutal prin natura sa, contrastant cu căldura lemnului, a jucat un rol secundar care a pus  în valoare formele organice, configurația naturală a platanului. Prin conexiunea celor două materiale,  mobilierului i-au fost integrate măsuțe de lucru și  parcări pentru biciclete. A fost posibilă conectarea, efectiv „coaserea” pieselor de lemn între ele, creând astfel obiecte mai mari și mai mici pe care se poate așeza simultan mai multă lume.

A fost produs un complex format din 5 obiecte în fața Bibliotecii Naționale, care pot asigura cu loc de așezat aproximativ 22 persoane. Configurația și  poziționarea acestui mobilier urban permite diverse moduri de utilizare, oferind posibilitatea retragerii, dar și a interacțiunii de grup. Complexul mai asigură 8 locuri de parcare pentru biciclete și 5 locuri de lucru (suprafețe tip masă). În afara celor cinci bănci  din fața bibliotecii,  a fost amplasată una și în fața Teatrului Republican de păpuși „Licurici”, fiind  dotată cu elemente ludice (tobogan, trepte) adaptate contextului acelui spațiu.

Proiectul „Copacul de la Bibliotecă” este un mijloc simbolic de a relata despre o calamitate, traducându-i consecințele într-un act creator. Este o intervenție pornită și cu miza de a ne detașa de la urmările unei situații naturale nefaste și de a extrage din aceasta premise și oportunități de a acționa prin design, încercând de a aduce în acest fel  un impact benefic pentru societate și pentru mediu, într-un context în care ambele a avut clar de suferit.

Pe 14 iunie 2018, după un an de lucrări, 6 bănci realizate din trunchiul platanului au fost instalate acolo unde a acesta a crescut timp de 58 de ani.

Foto: Mihai Stamati, Igor Rotari

Mai multe detalii despre  întreg procesul de lucru la realizarea acestui proiect, vezi articolul

Materiale

  • Masiv de Platan,
  • Metal

Conținut

  • Șase obiecte cu structură complexă ce asigură 22 locuri de șezut, măsuțe, parcări pentru biciclete, tobogan.