Be-twin. Relația între două module

Din capul locului aș vrea să zic că Be-twin este o colecție de mobilier urban de serie. O colecție gândită și produsă cap-coadă în Moldova. Sunt multe alte obiecte de serie produse în Moldova, dar povestea lor o vor scrie alții. Pentru noi această colecție e o experiență importantă și valoroasă ce a însemnat inițial un teanc de schițe și căutări, apoi un model 3D gândit până în măduva oaselor, apoi un alt teanc de foi cu specificații și desene tehnice, ca spre final să rezulte un atelier cu matrițe, probe de beton, lemn și metal. Acum, Be-twin înseamnă mai multe bănci, ghiveci-uri și coșuri de gunoi ce se produc identic, în fiecare zi de o echipă numită DecorStone.

Ne-am întâlnit vara trecută cu echipa DecorStone pentru a pune la cale o colaborare. Una din care să iasă un produs demn, o viziune proaspătă pentru mobilierul urban de pe piața noastră și nu doar. O colecție făcută în serie din materiale durabile, iar cel mai important dintre ele să fie betonul (specialitatea DS). M-am gândit că dacă tot e o colecție de serie, ar trebui să fie formată din detalii relativ ușor replicabile, adaptabile la diverse configurații, să fie din piese modulare și meșterite cât mai tehnologic. Despre estetică, ergonomie și calitatea materialelor nici nu mai zic…

Am desenat. Departe de oraș, detașat și fără mari referințe la contextul urban, ci doar ținând cont de confort și relația unor forme subtile, subtil interconectate. Colecția a ieșit din două module. Două piese, care dacă nu relaționează cu altele de teapa lor, nu spun aproape nimic. Mai mult decât atât, creează confuzie și e greu să faci vreo asociere a formei acestor module cu ceva cunoscut minții noastre. Dar odată interconectate, ele formează un produs complet: bancă, coș, ghiveci. Complexă treabă…

Dacă e să zicem foarte pe scurt: Be-twin este o colecție de mobilier urban ce are la bază ideea de modularitate, detalii gemene interconectate ce formează un produs integru. Banca este elementul central al colecției și e compusă din două piese identice turnate din beton. Acestea se unesc prin înșurubare, formând baza pe care sunt fixate detaliile din lemn și metal. Conceptul de dualitate se referă și la configurația ghiveciului și cea a coșului de gunoi – piese ce au la bază un modul identic reconfigurat și adaptat funcției prin adăugarea câtorva elemente metalice.

Versiunile cromatice pot varia. De bază sunt două nuanțe: beton alb-gri și antracit. În dependență de acestă pigmentare a betonului, lemnul variază ținând mereu contrastul tonal, dar în toate cazurile el este cel care dă căldura acestui mobilier. O căldură de stejar fin lucrat pe la muchii și care intră perfect la locul său între modulele de beton.

Faza de experimente cu matrițele a rămas mult în urmă, iar acestea deja s-au calmat și respectă geometria, iar de ici încolo betonul respectă matrițele. Stejarul e bine uscat și saturat cu ulei, iar metalul e metal. Tare. Un proces industrial așezat, care s-a aranjat bine cu optimizările tehnologice, nu a schimbat în niciun fel partea vizibilă a produsului, dar a făcut drumul spre obiectul final mai ușor. Acum toată lumea își știe bine treaba și atâta timp cât afară încă nu a venit definitiv primăvara, echipa Decor Stone produce o colecție de care se mândrește și de care, desigur ne mândrim și noi.

E o revelație să mergi la uzină și să analizezi primele serii, să le probezi și să „bibilești” detaliile în căutare de îmbunătățiri, să lași cu marcherul semne pe detaliile finite pentru a fi revizuite în fazele următoare, să simplifici, să optimizezi și de reduci la maximum  operațiile de asamblare. În producția de serie proiectare e  continuă, chiar și după ce încerci un exemplar care tocmai urmează să plece la destinație. Această atitudine în design face ca obiectele să devină tot mai bune și mai adaptate la viața reală. 

Mobilierul a ieșit precum ne-am dorit. Bun la șezut, bun la văzut și bun la atingere (scuzată să ne fie modestia)… Și dacă ajungeți să constatați și să bifați toate criteriile enumerate mai sus, ar fi o confirmare și totodată apreciere pe care o dedicăm în primul rând celor care și-au asumat rolul de producător în serie a colecției Be-twin. E o asumare deloc simplă care va da roade. Cu siguranță. DecorStone a scos deja primele exemplare ale acestei colecții în lume, iar noi vom contribui în continuare ca ea să devină tot mai bună și mai onorabilă.